No olipa taas tänään oikein oppitunti optimoinnista. Missiona oli a) kirjan vaihtaminen toiseen kirjakaupassa, b) vihannesten hankinta.

Nyhräsin kirjakaupassa melkein tunnin: löysin ensin yhden kirjan, jonka halusin. Päätin kuitenkin jatkaa etsintää, josko kuitenkin löytyisi vielä jotain parempaa. Puolen tunnin päästä olin löytänyt kaksi muuta kirjaa, jotka vaikuttivat kiinnostavilta. Epäröin, ja soitin puolisolle, että mitä hän haluaisi lukea. Puhelun jälkeen vaeltelin kirjakaupassa vielä puolisen tuntia pohtien, mikä kirjoista kannattaisi ostaa, ja valitsin sitten kuitenkin sen ensimmäisen, noin kolmessa minuutissa löytyneen kirjan.

Käväisin vihannestorilla yhdellä myyntikojulla: valitsin kolmannen sienipussin, toisena tarkastamani rypälerasian ja kaksi kurkkua kasan päältä. Sen jälkeen vilkaisin omenoita, mutta ei tehnyt mieli, joten jätin ostamatta. Aikaa kului noin neljä minuuttia.

Jos suhtautuisin optimointiin muussa elämässä yhtä kevyesti ja itseeni luottaen kuin vihannestiskillä, elämäni olisi paljon kevyempää ja pystyisin keskittymään oleellisiin asioihin. Elämä ei ole kuin konvehtirasia, elämä on kuin vihannestiski: kannattaa valita ensimmäinen parhaalta tuntuva vaihtoehto.